2024. február 25. vasárnap
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29
Támogatónk:EMMI logo
 • NEMZ-KUL-16-0372
  15. Grajam regionális dalfesztivál
 • NEMZ-KUL-16-0373
  Testvériskolai találkozó
 • NEMZ-KUL-EPER-17-0583
  16. Grajam regionális dalfesztivál
 • NEMZ-KUL-EPER-17-0584
  Testvériskolai találkozó Kupljenovóban
 • NEMZ-KUL-18-0138
  Testvériskolai találkozó
 • NEMZ-KUL-18-0140
  17. Grajam regionális dalfesztivál
 • NEMZ-TAB-18-0094
  Nemzetiségi nyelvi tábor Lorettóban
 • NEMZ-KUL-19-0080
  18. Grajam Regionális dalfesztivál
 • NEMZ-KUL-19-0081
  Testvériskolai találkozó Kupljenovóban


Ökoiskola

Magyar Miniszterelnökség

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Figyelem! Tájékoztató az új coronavírus fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókról!

  nyomtatási kép


Tájékoztató új coronavírus okozta fertőzésről

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok. A coronavirusok hazánkban sem ismeretlenek, korábban is okoztak megbetegedéseket, általában enyhe megfázásszerű tünetekkel. A kezdeti megbetegedések egy wuhani halpiachoz köthetőek voltak, ezt a halpiacot 2020. január 1-én bezárták a hatóságok.

A járvány előrehaladtával igazolódott a wuhani új koronavírus (2019-nCoV) emberről emberre való terjedési képessége is, ami a beteggel való szoros kapcsolat esetén fordult elő (beteg egészségügyi ellátása, család, közös háztartás, huzamosabb ideig egy légtérben tartózkodók).

A betegség lappangási ideje a jelenlegi adatok szerint átlag 7 nap (2-12 nap).

Az ezidáig észlelt megbetegedések alapján a betegség főbb tünetei a láz, köhögés, légzési nehezítettség és emeilett a betegek egy részénél tüdőgyulladás alakult ki. A fertőzés súlyos tüneteit mutató betegek zömmel az idősebb, egyéb krónikus alapbetegségben szenvedőknél fordultak elő.

Magyarországon új coronavirussal fertőzött betegről a mai napig nincs tudomásunk.

A betegségről a nemzetközi járványügyi szervezetek folyamatosan egyre több információt derítenek fel. Ismereteink szerint a fertőzés lappangási idejét tekintve nem jelentenek veszélyt a közósség számára azok a Kínából vagy más, betegségeseteket jelentő országból érkező tünetmentes emberek, akik már 14 napja Magyarországon tartózkodnak, így természetesen az életvitelszerűen itt tartózkodó, Magyarországot a közelmúltban el nem hagyó kínai állampolgárok sem.

Fertőzés veszélyét azok az utazók hordozhatják, akik Kína Hubei tartományából érkeztek két héten belül és a betegség tüneteit mutatják, vagy egy bizonyítottan fertőzött beteggel érintkeztek — esetükben a népegészségügyi hatóság megteszi a szükséges járványügyi intézkedéseket.

Nem szabad megfeledkeznünk anól, hogy az északi félgömbön influenza járvány zajlik, mely hazánkban is a következő hetekben fog tetőzni, és a két betegség kezdeti tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

Védőoltás a coronavírus fertőzés megakadályozására jelenleg nem áll rendelkezésre, ezért a megelőzés eszközei az alapvető higiénés szabályok betartása, az alapos rendszeres kézmosás, alkoholos fertőtlenítőszerrel történő kézfertőtlenítés, köhögési és tüsszentési etikett betartása.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kidolgozott a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően egy eljárásrendet az esetleges járványhelyzet esetén szükséges azonnali teendők vonatkozásában, minden egészségügyi szolgáltató (háziorvos, házi gyermekorvos, fekvőbeteg ellátó intézmények orvosainak) felkészítése az esetek gyors diagnosztizálása és ellátása érdekében folyamatosan zajlik.

Hiteles információkról az www.nnk.gov.hu/index.php/aktualitasok honlapról tájékozódhatnak.


2020.01.30.    Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály